EN BLANDING MELLOM TENNIS OG SQUASH

Padel er en av verdens raskest voksende idretter. Det er lett å lære seg og man føler mestring fra første time. Det er for eksempel den nest største idretten i Spania bak fotball. Reglene ble fastsatt på starten av 1970-tallet og i 1991 ble International Padel Federation dannet. Det har siden 1992 blitt arrangert verdensmesterskap. Padel spilles på en 10×20 meter stor bane med et nett i midten, akkurat som i tennis bare noe mindre. Noe av det som skiller padel fra tennis er at man benytter seg av veggene rundt banen, noe man også gjør i squash. Dette er grunnen til at padel beskrives som en blanding av tennis og squash. Glassveggene rundt banen er 2,5 meter høye med ytterligere 1 meter gitter øverst.

SLIK SPILLER DU PADEL

REGLER

  • Når ballen er i spill, må alle baller som krysser nettet først sprette i bakken på motstanderens side før den treffer en vegg.
  • Spillere kan treffe ballen som en volley.
  • Spillere kan treffe ballen etter at den har returnert på en vegg for så å sende den tilbake til motstanderens side.
  • Akkurat som i tennis, kan ballen bare sprette en gang i din side, og den kan bare bli truffet en gang.
  • Du kan smashe ballen hardt slik at den går ut etter at den spretter!
  • Men motstanderlaget kan løpe på utsiden for å prøve å treffe den tilbake i spill. Denne typen poeng er spesielt spennende!
racket-01

RACKET

En padelracket består ikke av strenger som den gjør i tennis og squash. En padelracket består av et kompositmateriell der slagsiden er perforert. At den ikke består av strenger gjør at kraften blir mindre og ballen får dermed ikke samme fart som i for eksempel tennis.

ball-01

BALL

Ballen i padel er i prinsippet den samme som en tennisball, men den er noe mykere og marginalt noe mindre. Det finnes regler for hvor hardt trykk det skal være, men spiller man på amatørnivå er det like greit å spille med en tennisball.

serve-01

SERVE

Reglene for serve skiller seg fra tennis. En serve i padel skal alltid slås med underarmsslag og ballen skal slås i, eller under, midjehøyde. Istedenfor å kaste opp ballen som man gjør i tennis, skal man i padel stusse ballen i bakken. Stussen skal være bak sin egen serverute samt mellom midtlinjen og sideveggen. Serven skal gå diagonalt og stusse i motstanderens motsatte serverute. Serven er gyldig om den stusser opp i motstanderens glassvegg, men om den derimot stusser opp i motstanderens gitter er den ugyldig. Akkurat som i tennis har man to forsøk på gyldig serve, en førsteserve og en andreserve. Misser man på andreserven går poenget til motstanderen. Treffer serven nettet før den går over skal den tas om igjen.

poeng-01

POENG

Poengregningen i padel er akkurat den samme som i tennis. Man spiller best av 3 eller 5 set og i hvert set gjelder det å vinne 6 game. I ett game regner man poeng på følgende måte: 0, 15, 30, 40, game. Hvis stillingen er 40-40 må man vinne med to poeng for at gamet skal avgjøres. I ett set gjelder det å komme først til 6 game. Hvis stillingen derimot blir 5-5 så spiller man først til 7 game. Hvis stillingen blir 6-6 så spille man ett avgjørende game som kalles tiebreak. Tiebreak spilles først til 7 poeng hvor man også må vinne med minst to poeng.

VEGGER

Glassveggene er alltid en del av spillet, men det finnes noen regler for hvordan de kan brukes. Når man skal ta imot en ball så kan man la den stusse opp i glassveggen etter at den har stusset i bakken, ballen er da altså fortsatt «levende». Man kan til og med bruke sin egen glassvegg for å slå ballen over på motsatt halvdel. Det kan være nyttig når man blir spilt inn i en vanskelig posisjon. Gitteret kan kun brukes når man skal ta imot en ball. Ballen er da «levende» om den først stusser i bakken og opp i gitteret (dette gjelder ikke ved serve). Om man slår ballen i gitteret på sin egen halvdel er poenget tapt. På sin egen side kan man kun benytte seg av glassveggene. Om en ball blir slått direkte i motstanderens gitter, altså at den ikke stusser i bakken først, så regnes ballen som ute.